Lähellä luonnollista ravintoa

Pohjanheltta on täysipainoinen, laadukas ja ekologinen kananrehu. Pohjanheltan ainutlaatuinen resepti on kehitetty tinkimättömästi eläimen hyvinvointi ja luontaiset tarpeet huomioiden. Reseptin kehitystyössä on ollut apuna Luonnonvarakeskus ja Rehux Oy sekä keruutuotetarkastaja Anne Tuomivaara, joka on kirjoittanut mm. kirjan "Eläintenhoitajan yrttiopas". Rehu täyttää kaikilta osin munivan kanan ravitsemukselliset tarpeet ja sen raaka-aineet on valittu kanan luonnollinen ravitsemus huomioiden.

Pohjanheltan useat valkuaislähteet takaavat monipuolisen aminohappojen saannin ja sen, ettei rehuun kerry liikaa yksittäisiä antiravinteita. Valkuaislähteinä on käytetty muun muassa pellavaa, hamppua, hernettä ja villiä Itämeren silakkaa. Rehuun on lisätty suomalaisen luonnon ravinnerikkaimpia antimia kuten nokkosta ja kuminaa. Pohjanheltta sisältää riittävän määrän kalkkia.

Kaura

Hyvinvoiva kana, paremmat munat

Kanan syömä rehu vaikuttaa kananmunan makuun ja ravitsemukselliseen laatuun. Pellavan ja hampun käyttö on tutkimuksissa edistänyt kanojen sulkapeitteen hyvinvointia ja parantanut kananmunan rasvahappokoostumusta sekä lisännyt omega-3 rasvahappojen määrää munassa. Rehun E-vitamiini toimii herkkiä omegarasvoja suojaavana antioksidanttina sekä rehussa, että kananmunassa. Vastamunituissa munissa nämä herkät omega-3 rasvat ovat parhaimmillaan. Nokkonen on luonnon oma monivitamiini. Kuminalla on antibakteerisia ja antioksidatiivisia vaikutuksia. Tutkimuksissa sen käyttö kananrehuissa on alentanut kananmunan kolesterolipitoisuutta ja edistänyt kanan ruuansulatusta.

Huom! Pohjanhelttaa syövien kanojen munista ei ole vielä tehty ravinneanalyysejä, kuten rasvahappojen tai kolesterolin mittausta. Vaikka tutkimustietoa Pohjanheltassa käytettävistä raaka-aineista löytyy, emme voi luvata, että Pohjanheltan syöttäminen alentaisi munan kolesterolipitoisuutta tai nostaisi monityydyttymättömien rasvahappojen määrää.

Kananmuna

Kotimainen ja ekologinen valmistusprosessi

Mielestämme rehun ekologisuus on osa vastuullista eläintenpitoa. Vastuu ymmpäristöstä ja yhteisöstä on huomioitu Pohjanheltassa monin tavoin. Pohjanheltta on kotimaisen tuotannon asialla: raaka-aineistamme 99 % on kotimaista alkuperää eikä siinä ole käytetty soijaa.

Raaka-aineiden valinnassa on hyödynnetty elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, kuten hampun- ja pellavansiemenpuristetta. Sivujakeiden hyödyntäminen rehussa vähentää hukkaa ja edistää resurssiviisasta ruuantuotantoa. Itämeren villikalan, kuten silakan käyttö poistaa merestä fosforia ja typpeä. Rehevöityminen on Itämeren pahin ongelma ja pääsyy siihen on liiallinen ravinteiden määrä.

Tarvasjoella sijaitseva kotimainen rehutehdas Rehux Oy pelletöi Pohjanheltan rehukomponentit jauhoontumattomaan minipellettiin. Rehux ostaa viljan lähialueen viljelijöiltä ja yrityksen päämääränä on auttaa suomalaisia tuottajia. Rehuxin pitkän linjan osaaminen rehujen valmistuksessa takaa sen, että myös Pohjanheltta on laadultaan priima. Rehuxilla on käytössään Ruokaviraston valvoma laadunvalvontajärjestelmä. Valmistusprosessissa ei käytetä ylimääräisiä lisäaineita, joilla pyrittäisiin vaikuttamaan tuotteen rakenteeseen tai väriin (ns. teknologiset lisäaineet).

Rehu pakataan ekologiseen ja kierrätettävään paperisäkkiin. Pakkausmateriaalin määrä on minimoitu. Postituspakkaukset Pohjan tilalle toimittaa kotimainen yritys, jonka tuotanto käyttää 85 prosenttisesti uusiokuitua.

RAAKA-AINEET, ALKUPERÄ JA KÄYTTÖTARKOITUS

LUOMUKAURA

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Energian ja valkuaisen lähde.

Hyvin maistuvaa. Kauran kuitu, erityisesti liukoinen betaglukaani, alentaa tutkimusten mukaan munan kolesterolipitoisuutta.

LUOMUVEHNÄ

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Vehnä on maistuva ja energiapitoinen vilja. Se sisältää viljoista eniten valkuaista.

HERNE

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Hyvä valkuaisen lähde.

Sisältää paljon lysiiniä, joka on välttämätön aminohappo. Antiravinteiden vuoksi herneen enimmäiskäyttömäärille on suositukset. Viljelyssä herne toimii typensitojakasvina. Se sitoo ilmasta typpeä maahan, jolloin seuraavana kasvukautena pystytään vähentämään kemiallisen typen määrää.

KALKKIKIVI

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Nordkalk Oy

Kalsiumin lähde.

Pohjanheltta sisältää riittävästi kalkkia. Kana tarvitsee paljon kalsiumia muun muassa munankuorta varten. Kalkkikiveä on rehussa hienojakoisempana ja isompina partikkeleina. Hienojakoisempi kalkki vaikuttaa nopeammin. Isomman partikkelin sulavuus kanan ruuansulatuselimistössä on hitaampaa, joten kana saa pitempiaikaisen kalkkilähteen yöaikaiseen kuoren muodostukseen.

ITÄMEREN VILLIKALA

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Salmonfarm Oy

Valkuaisen lähde.

Kalajauho on valmistettu Itämeren silakasta ja kilohailista. Näiden kalastuksen myötä Itämerestä poistuu merkittäviä määriä fosforia ja typpeä. Foforin ja typen liiaallinen määrä rehevöittää merta. Kalat sitovat itseensä ympäristömyrkkyjä, mutta Pohjanheltassa käytettävästä kalajauhosta on dioksiini poistettu.

Monet pelkäävät kalan aiheuttavan makuhaittoja kananmuniin. Ei huolta! Kalan määrä Pohjanheltassa on hyvin maltillinen ja käytettävä raaka-aine on tuoretta.

PELLAVANSIEMENPURISTE

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Valkuaisen ja hyvien rasvahappojen lähde.

Tutkimuksissa pellavansiementen syöttäminen kanoille on nostanut kananmunan omega-3 pitoisuutta, sillä pellavansiemenet sisältävät hyvin paljon omega-3 rasvoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Kanat muuttavat osan alfalinoleenihaposta pidempiketjuisiksi omega-3 rasvoiksi, kuten EPA:ksi ja DHA:ksi. Näitä pidempiketjuisia terveydelle hyödyllisiä omega-3 rasvoja on muun muassa lohessa. Omien kanojen vastamunituissa munissa nämä herkät rasvahapot ovat tuoreimmillaan.

Hamppu

HAMPUNSIEMENPURISTE

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Murtolan Hamppufarmi

Hampunsiemenpuriste sisältää runsaasti laadukasta valkuaista ja siinä on erinomainen aminohappokoostumus. Lisäksi se sisältää muun muassa omega-3 rasvahappoja. Tutkimuksissa hampun käyttö kanojen rehussa on lisännyt kananmunien omega-3 pitoisuutta. Hampun valkuainen on hyvin sulavaa.

KUMINA

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Pohjan tila

Kuminan siemen on maittavaa ja sen ravitsemusarvo on hyvä. Kuminassa on paljon flavonoideja, vitamiineja sekä kivennäis- ja valkuaisaineita. Siemenissä on paljon erilaisia rasvoja. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että kumina alentaisi kananmunan kolesterolipitoisuutta sekä lisäisi ruokahalua ja ylläpitäisi kanan suoliston terveyttä.

Viljelykierrossa kumina tekee syväjuurisena kasvina hyvää maan rakenteelle ja on kukkiessaan etenkin kukkakärpästen mieleen.

vuorisuola

VUORISUOLA

Alkuperämaa: EU-maat

Toimittaja: Rehux Oy

Natriumin lähde

NOKKONEN

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Ärmätti Oy

Voimakas yrtti.

Vihreän rehun lähde ympäri vuoden. Nokkonen on tutkimuksissa parantanut keltuaisen väriä ja vahvistanut munan kuorta. Sisältää paljon ravinteita. Nokkosta on sanottukin luonnon omaksi monivitamiiniksi.

rypsi

RYPSIÖLJY

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Rypsiöljy toimii energian lähteenä rehussa ja sitoo raaka-aineita, jotta rehu pysyy pölyämättömänä.

Rypsi on tarhamehiläisten, erakkomehiläisten ja kimalaisten herkkua.

BIOTRONIC TOP3

Alkuperämaa: EU

Toimittaja: Rehux Oy

Fytokemikaaleja ja orgaanisia happoja sisältävä lisäravinne, joka auttaa parantamaan kanan ruuansulatusta lisäämällä hyvien maitohappobakteerien määrä ja tuhoamalla haitallisten bakteerien soluseinän. Fytokemikaalit toimivat antioksidanttina. Lisäravinne myös edistää valkuaisaineiden ja rasvan pilkkoutumista.

Edistää hyvää rehuhygieniaa.

VITAMIINIT JA KIVENNÄISAINEET (ravitsemukselliset lisäaineet)

Alkuperämaa: EU/EU:n ulkopuolelta

Toimittaja: Rehux Oy

Pohjanheltassa on kaikki kanoille tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet.

Rehussa on runsaasti E-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina. Se suojaa rehussa ja kananmunassa monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten omega-3 ja omega- 6 rasvoja hapettumiselta. E-vitamiini kulkeutuu kanan suolistosta kanan maksaan ja sitä kautta munasoluun ja keltuaiseen.

RUUANSULATUSENTSYYMIT (eläintuotantoon vaikuttavat lisäaineet)

Alkuperämaa: EU-maat

Toimittaja: Rehux Oy

Entsyymit laskevat suolensisällön viskositeettia.Korkea viskositeetti haittaa sulamista ja sitä kautta ravintoaineiden imeytymistä. Parempi sulavuus pitää ulosteen kuivempana ja sitä kautta munat puhtaampina. Fytaasientsyymi pilkkoo kasviraaka-aineiden fosforia kanoille käyttökelpoiseen muotoon. Fytaasientsyymin ansiosta kanojen lantaan jää vähemmän fosforia. Fosfori rehevöittää muun muassa järviä.

ZEAKSANTIINI ,LUTEIINI, KAPSANTIINI (sensoriset lisäaineet)

Alkuperämaa: EU- maat

Toimittaja: Rehux Oy

Kehäkukasta ja paprikasta uutettuja antioksidantteja, jotka parantavat keltuisen väriä.

MONOKALSIUMFOSFAATTI

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Fosforin lähde. Kana ei pysty hyödyntämään kasvilähteiden fytiinifosforia, jonka vuoksi rehuun lisätään fosforia.

Fosfori toimii yhdessä kalsiumin kanssa luiden ja munankuoren muodostumisessa ja on tärkeä monissa biokemiallisissa reaktioissa.

AMINOHAPOT

Alkuperämaa: EU/EU:n ulkopuolelta

Toimittaja: Rehux Oy

Rehuun on lisätty metioniinia ja treoniinia, jotka ovat puhtaita aminohappoja eli proteiinin osia.Kasvivalkuaisessa näitä aminohappoja ei ole riittävästi. Metioniinin puute aiheuttaa muun muassa huonoa kasvua ja munintaa sekä höyhenten nyppimistä. Metioniini on yksi harvoista rikkiä sisältävistä aminohapoista ja rikki on sulkien tärkeä rakennusosa. Treoniini on tärkeä lihasten kasvulle ja se on tärkeä osa immuuniproteiineja ja ruuansulastusentyymejä.