Monipuolinen resepti turvaa ravintoaineiden saannin

Pohjanheltta on täysipainoinen, laadukas ja ekologinen puolitiiviste muniville kanoille. Pohjanheltan ainutlaatuinen resepti on kehitetty tinkimättömästi eläimen hyvinvointi ja luontaiset tarpeet huomioiden. Reseptin kehitystyössä on ollut apuna Luonnonvarakeskus ja Rehux Oy sekä keruutuotetarkastaja Anne Tuomivaara, joka on kirjoittanut mm. kirjan "Eläintenhoitajan yrttiopas".

Pohjanheltan useat valkuaislähteet takaavat monipuolisen aminohappojen saannin ja sen, ettei rehuun kerry liikaa yksittäisiä antiravinteita. Valkuaislähteinä on käytetty muun muassa pellavaa, hamppua, hernettä ja perunaproteiinia. Perunaproteiinin aminohappokoostumus on lähes täydellinen ja on verrattavissa eläinvalkuaiseen. Rehuun on lisätty erittäin ravintorikasta kuminaa.

Hyvinvoiva kana, paremmat munat

Kanan syömä rehu vaikuttaa kananmunan makuun ja ravitsemukselliseen laatuun. Pellavan ja hampun käyttö on tutkimuksissa edistänyt kanojen sulkapeitteen hyvinvointia ja parantanut kananmunan rasvahappokoostumusta sekä lisännyt omega-3 rasvahappojen määrää munassa. Rehun E-vitamiini toimii herkkiä omegarasvoja suojaavana antioksidanttina sekä rehussa, että kananmunassa. Vastamunituissa munissa nämä herkät omega-3 rasvat ovat parhaimmillaan. Kuminalla on antibakteerisia ja antioksidatiivisia vaikutuksia. Tutkimuksissa sen käyttö kananrehuissa on alentanut kananmunan kolesterolipitoisuutta ja edistänyt kanan ruuansulatusta.

Huom! Pohjanhelttaa syövien kanojen munista ei ole tehty ravinneanalyysejä, kuten rasvahappojen tai kolesterolin mittausta. Vaikka tutkimustietoa Pohjanheltassa käytettävistä raaka-aineista löytyy, emme voi luvata, että Pohjanheltan syöttäminen alentaisi munan kolesterolipitoisuutta tai nostaisi monityydyttymättömien rasvahappojen määrää.

Kananmuna

Kotimainen ja ekologinen valmistusprosessi

Mielestämme rehun ekologisuus on osa vastuullista eläintenpitoa. Vastuu ymmpäristöstä ja yhteisöstä on huomioitu Pohjanheltassa monin tavoin. Pohjanheltta on kotimaisen tuotannon asialla: raaka-aineistamme 99 % on kotimaista alkuperää eikä siinä ole käytetty soijaa.

Raaka-aineiden valinnassa on hyödynnetty elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, kuten hampun- ja pellavansiemenpuristetta. Perunaproteiini syntyy perunatärkkelyksen valmistuksen sivutuotteena. Sivujakeiden hyödyntäminen rehussa vähentää hukkaa ja edistää resurssiviisasta ruuantuotantoa. Kumina ja pellava ovat etenkin pörriäisten mieleen ja lisäävät peltojen monimuotoisuutta. Herne sitoo ilmasta typpeä ja luovuttaa sen lannoitteeksi seuraavalle kasville. Näin voidaan vähentää kemiallisten lannoitteiden käyttöä.

Tarvasjoella sijaitseva kotimainen rehutehdas Rehux Oy pelletöi Pohjanheltan rehukomponentit jauhoontumattomaan minipellettiin. Rehux ostaa viljan lähialueen viljelijöiltä ja yrityksen päämääränä on auttaa suomalaisia tuottajia. Rehuxin pitkän linjan osaaminen rehujen valmistuksessa takaa sen, että myös Pohjanheltta on laadultaan priima. Rehuxilla on käytössään Ruokaviraston valvoma laadunvalvontajärjestelmä. Valmistusprosessissa ei käytetä ylimääräisiä lisäaineita, joilla pyrittäisiin vaikuttamaan tuotteen rakenteeseen tai väriin (ns. teknologiset lisäaineet).

Rehu pakataan ekologiseen ja kierrätettävään paperisäkkiin. Pakkausmateriaalin määrä on minimoitu. Postituspakkaukset Pohjan tilalle toimittaa kotimainen yritys, jonka tuotanto käyttää 85 prosenttisesti uusiokuitua.

RAAKA-AINEET, ALKUPERÄ JA KÄYTTÖTARKOITUS

HERNE

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Hyvä valkuaisen lähde.

Sisältää paljon lysiiniä, joka on välttämätön aminohappo. Antiravinteiden vuoksi herneen enimmäiskäyttömäärille on suositukset. Viljelyssä herne toimii typensitojakasvina. Se sitoo ilmasta typpeä maahan, jolloin seuraavana kasvukautena pystytään vähentämään kemiallisen typen määrää.

LUOMUVEHNÄ

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Vehnä on maistuva ja energiapitoinen vilja. Se sisältää viljoista eniten valkuaista.

HAMPUNSIEMENPURISTE

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Trans Farm Oy

Valkuaisen ja hyvien rasvahappojen lähde.

Hampunsiemenpuriste sisältää runsaasti laadukasta valkuaista ja siinä on erinomainen aminohappokoostumus. Lisäksi se sisältää muun muassa omega-3 rasvahappoja. Tutkimuksissa hampun käyttö kanojen rehussa on lisännyt kananmunien omega-3 pitoisuutta. Hampun valkuainen on hyvin sulavaa ja sisältää runsaasti metioniinia eli kanoille välttämätöntä aminohappoa.

KALKKIKIVI

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Nordkalk Oy

Kalsiumin lähde.

Pohjanheltta sisältää kalkkia, mutta laitathan kanoillesi kalkkikiveä myös vapaasti tarjolle, jotta kana voi itse säädellä tarvitsemansa kalkin määrää. Kana tarvitsee paljon kalsiumia muun muassa munankuorta varten.

PERUNAPROTEIINI

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Finnamyl Oy

Valkuaisen lähde.

Perunaproteiinilla on harvinaisen monipuolinen aminohappokoostumus kasvikunnan valkuaisen lähteeksi. Sen proteiinipitoisuus on korkea, kuiva-aineesta yli 80 prosenttia.

Perunaproteiini syntyy tärkkelysprosessin sivuvirtana.

Tutkimuksissa on huomattu perunaproteiinilla olevan antimikrobisia ominaisuuksia ja sen käyttö on vähentänyt muun muassa kolibakteerien määrää kanan suolistossa.

PELLAVANSIEMENPURISTE

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Valkuaisen ja hyvien rasvahappojen lähde.

Tutkimuksissa pellavansiementen syöttäminen kanoille on nostanut kananmunan omega-3 pitoisuutta, sillä pellavansiemenet sisältävät hyvin paljon omega-3 rasvoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Kanat muuttavat osan alfalinoleenihaposta pidempiketjuisiksi omega-3 rasvoiksi, kuten EPA:ksi ja DHA:ksi. Näitä pidempiketjuisia terveydelle hyödyllisiä omega-3 rasvoja on muun muassa lohessa. Omien kanojen vastamunituissa munissa nämä herkät rasvahapot ovat tuoreimmillaan.

Kumina

KUMINA

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Trans Farm Oy

Kuminan siemen on maittavaa ja sen ravitsemusarvo on hyvä. Kuminassa on paljon flavonoideja, vitamiineja sekä kivennäis- ja valkuaisaineita. Siemenissä on paljon erilaisia rasvoja. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että kumina alentaisi kananmunan kolesterolipitoisuutta sekä lisäisi ruokahalua ja ylläpitäisi kanan suoliston terveyttä.

Viljelykierrossa kumina tekee syväjuurisena kasvina hyvää maan rakenteelle ja on kukkiessaan etenkin kukkakärpästen mieleen.

ELÄVÄ HIIVA

Alkuperämaa: EU-maat

Elävä hiiva parantaa kanan suoliston mikrobiston monimuotoisuutta ja edistää rehu sulamista. Parantaa rehun hyötysuhdetta.

vuorisuola

VUORISUOLA

Alkuperämaa: EU-maat

Toimittaja: Rehux Oy

Natriumin lähde

rypsi

RYPSIÖLJY

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Rypsiöljy toimii energian lähteenä rehussa ja sitoo raaka-aineita, jotta rehu pysyy pölyämättömänä.

Rypsi on tarhamehiläisten, erakkomehiläisten ja kimalaisten herkkua.

MONOKALSIUMFOSFAATTI

Alkuperämaa: Suomi

Toimittaja: Rehux Oy

Fosforin lähde. Kana ei pysty hyödyntämään kasvilähteiden fytiinifosforia, jonka vuoksi rehuun lisätään fosforia.

Fosfori toimii yhdessä kalsiumin kanssa luiden ja munankuoren muodostumisessa ja on tärkeä monissa biokemiallisissa reaktioissa.

VITAMIINIT JA KIVENNÄISAINEET (ravitsemukselliset lisäaineet)

Alkuperämaa: EU/EU:n ulkopuolelta

Toimittaja: Rehux Oy

Pohjanheltassa on kaikki kanoille tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet.

Rehussa on runsaasti E-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina. Se suojaa rehussa ja kananmunassa monityydyttymättömiä rasvahappoja, kuten omega-3 ja omega- 6 rasvoja hapettumiselta. E-vitamiini kulkeutuu kanan suolistosta kanan maksaan ja sitä kautta munasoluun ja keltuaiseen.

RUUANSULATUSENTSYYMIT (eläintuotantoon vaikuttavat lisäaineet)

Alkuperämaa: EU-maat

Toimittaja: Rehux Oy

Entsyymit laskevat suolensisällön viskositeettia.Korkea viskositeetti haittaa sulamista ja sitä kautta ravintoaineiden imeytymistä. Parempi sulavuus pitää ulosteen kuivempana ja sitä kautta munat puhtaampina. Fytaasientsyymi pilkkoo kasviraaka-aineiden fosforia kanoille käyttökelpoiseen muotoon. Fytaasientsyymin ansiosta kanojen lantaan jää vähemmän fosforia. Fosfori rehevöittää muun muassa järviä.

ZEAKSANTIINI ,LUTEIINI, KAPSANTIINI (sensoriset lisäaineet)

Alkuperämaa: EU- maat

Toimittaja: Rehux Oy

Kehäkukasta ja paprikasta uutettuja antioksidantteja, jotka parantavat keltuisen väriä.

AMINOHAPOT

Alkuperämaa: EU/EU:n ulkopuolelta

Toimittaja: Rehux Oy

Rehuun on lisätty metioniinia ja treoniinia, jotka ovat puhtaita aminohappoja eli proteiinin osia.Kasvivalkuaisessa näitä aminohappoja ei ole riittävästi. Metioniinin puute aiheuttaa muun muassa huonoa kasvua ja munintaa sekä höyhenten nyppimistä. Metioniini on yksi harvoista rikkiä sisältävistä aminohapoista ja rikki on sulkien tärkeä rakennusosa. Treoniini on tärkeä lihasten kasvulle ja se on tärkeä osa immuuniproteiineja ja ruuansulastusentyymejä.