POHJAN TILA

Pohjanheltta-rehu on osa Pohjan tilan elinkeinotoimintaa. Pohjan tila on Orivedellä toimiva sukutila, jonka pitkät perinteet juontavat aina 1800-luvulle saakka. Tällä hetkellä tilaa viljelee yrittäjäpari Lauri Eskola ja Sonja Kankaanpää. Tilan toiminta on keskittynyt kasvinviljelyyn ja metsätalouteen. Kasvinviljelyssä pyritään ottamaan laajasti huomioon peltojen kasvukunto sekä luontoarvot. Typensitojakasvit ja monipuolinen viljelykierto vähentävät synteettisten lannotteiden käyttöä ja vähentävät kasvien tautipainetta. Monimuotoisuutta tuovat nurmi- ja niittypellot, jotka ovat erityisesti pörriäisten suosiossa.

Harrastuksesta se alkoi

Pohjanheltan tarina sai alkunsa vuonna 2017, kun ensimmäiset kotitarvekanat saapuivat Pohjan tilalle Orivedelle. Kanat olivat ennen kaikkea Sonja Kankaanpään uusi harrastus. Pohjan tila on keskittynyt viime vuosikymmenet kasvinviljelyyn, joten pihapiirissä ei koirien ja kissojen lisäksi ollut muita eläimiä. Kanat kotiutuivat erinomaisesti ja Sonjan pitkäaikainen haave toteutui: vihdoinkin omasta kanalasta kuului iloinen kotkotus, ja maistuvia munia saatiin oman perheen tarpeisiin.

Oman innostuksen ohjaamana

Sonja on koulutukseltaan agrologi (AMK) ja diplomi ravintoterapeutti, minkä vuoksi kiinnostus niin eläinten kuin ihmistenkin luonnonmukaiseen ja täysipainoiseen ravintoon sai hänet pohtimaan tarkemmin myös kanojensa ruokintaa. Vastuullisuus ja ravinnon ympäristövaikutukset otetaan huomioon perheen omissa ruokavalinnoissa, mutta eläinten kohdalla vastuullisten valintojen tekeminen ei ollutkaan aivan yksinkertaista.

”Kaikki alkoi havainnosta, että kotimaisista raaka-aineista valmistettua, soijatonta rehua, ei ollut saatavilla lainkaan. Tuntui hassulta, että saadakseen lähiruokaa, pitää eläintä kuitenkin ruokkia rehulla, jonka raaka-aineet joudutaan kuljettamaan maailman ääristä asti. Enkä ollut ajatusteni kanssa yksin! Yhä useampi kanaharrastaja tuskaili sen kanssa, että markkinoilla ei ollut valmista kotimaista rehuseosta. Silloin aloin todella pohtia, voisiko kotimaisista raaka-aineista koostaa täysrehun, jossa ei tarvitsisi tehdä kompromisseja ravitsemuksellisten tavoitteiden, ekologisuuden ja kotimaisuuden suhteen.”

Huolella mietitty resepti

Reseptin kehittely alkoi omin voimin maatilan töiden ohessa. Laskettiin, selvitettiin, ideoitiin – ja palattiin välillä askelia taaksepäin.

Sonja piti alusta saakka kiinni siitä, että kaikki tuoteratkaisut tehdään tutkitun tiedon perusteella, ei hihasta ravistaen. Apua on saatu muun muassa Luonnanvarakeskukselta ja Rehuxilta.

"Pakko myöntää, että reseptin kehittelyn haastavuus yllätti. Ei riitä, että yhdistetään halutut raaka-aineet niin, että kana saa riittävästi energiaa ja ravintoaineita. Pitää ottaa huomioon esimerkiksi haitta-aineiden kertyminen eri kasviproteiineista, niiden vaikutukset ruuansulatukseen sekä aminohappojen saannin monipuolisuus ja riittävyys. Lisäksi pitää huomioida raaka-aineiden saatavuus, niiden sopivuus rehunvalmistusteknologian näkökulmasta sekä lainsäädännön tuomat vaatimukset. Kaikki tämä yhdistettynä kanan suhteellisen pieneen syöntikykyyn ja muninnan vaatimaan energian tarpeeseen muodostavatkin jo melkoisen palapelin. Luonnonvarakeskuksen asiantuntemus oli suunnitteluvaiheessa korvaamatonta."

Ainutlaatuinen kananrehu

Projekti herätti kiinnostusta myös ProAgriassa. Oman panoksensa tuotekehitykseen antoivat myös innokkaat tuotetestaajat: kotikanat ja niiden omistajat. Resepti ja tuotekoostumus saatiin aikaan vuonna 2021. Täysrehu muutettiin puolitiivisteeksi vuoden 2024 keväällä.

”Emme menneet sieltä, mistä aita on matalin. Pohjanheltan resepti on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen. Rehu on lähes täysin kotimaisista raaka-aineista valmistettua, ja sen valmistuksessa hyödynnetään myös elintarviketeollisuuden sivuvirtoja sekä huomoidaan rehun vaikutus kananmunan ravitsemukselliseen laatuun. Tavoitteemme täyttyi, ja nyt kanaharrastajilla on mahdollisuus valita kotimainen laaturehu. Kyllähän tästä saa olla ylpeä!”