Harrastuksesta se alkoi
Pohjanheltan tarina sai alkunsa vuonna 2017, kun ensimmäiset kotitarvekanat saapuivat Pohjan tilalle Orivedelle. Kanat olivat ennen kaikkea Sonja Kankaanpään uusi harrastus. Pohjan tila on keskittynyt viime vuosikymmenet kasvinviljelyyn, joten pihapiirissä ei koirien ja kissojen lisäksi ollut muita eläimiä. Kanat kotiutuivat erinomaisesti ja Sonjan pitkäaikainen haave toteutui: vihdoinkin omasta kanalasta kuului iloinen kotkotus, ja maistuvia munia saatiin oman perheen tarpeisiin.
Oman innostuksen ohjaamana
Sonja on koulutukseltaan agrologi (AMK) ja diplomi ravintoterapeutti, minkä vuoksi kiinnostus niin eläinten kuin ihmistenkin luonnonmukaiseen ja täysipainoiseen ravintoon sai hänet pohtimaan tarkemmin myös kanojensa ruokintaa. Vastuullisuus ja ravinnon ympäristövaikutukset otetaan huomioon perheen omissa ruokavalinnoissa, mutta eläinten kohdalla vastuullisten valintojen tekeminen ei ollutkaan aivan yksinkertaista.
”Kaikki alkoi havainnosta, että kotimaisista raaka-aineista valmistettua, soijatonta rehua, ei ollut saatavilla lainkaan. Tuntui hassulta, että saadakseen lähiruokaa, pitää eläintä kuitenkin ruokkia rehulla, jonka raaka-aineet joudutaan kuljettamaan maailman ääristä asti. Enkä ollut ajatusteni kanssa yksin! Yhä useampi kanaharrastaja tuskaili sen kanssa, että markkinoilla ei ollut valmista kotimaista rehuseosta. Silloin aloin todella pohtia, voisiko kotimaisista raaka-aineista koostaa täysrehun, jossa ei tarvitsisi tehdä kompromisseja ravitsemuksellisten tavoitteiden, ekologisuuden ja kotimaisuuden suhteen.”
Huolella mietitty resepti
Reseptin kehittely alkoi omin voimin maatilan töiden ohessa. Laskettiin, selvitettiin, ideoitiin – ja palattiin välillä askelia taaksepäin.